21:51
0


Oameni frumosi la suflet au venit in seara zilei de 15 ianuarie la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” din Onesti la vernisajul expozitiei de pictura sugestiv numite „Taceri”. Aceasta expozitie cuprinde lucrari semnate de catre indragostitii de pictura Ghita Teaca si Daniel Gorun. La vernisaj au fost prezenti prof. dr. Aurel Stanciu (care a dat nota de profesionalism a evenimentului), parintele protopop Constantin Alupei, de la Protoieria Onesti, parlamentarii Valerian Vreme si Marcel Bujor, numerosi artisti plastici din municipiu si un public elevat, atras de arta plastica. 

Doina Bruma, de la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” a prezentat fisa de creatie a celor doi expozanti, remarcand intre altele faptul ca Daniel Gorun este elev al; regretatului pictor onestean Ghita Mocanu, ca a avut deschise expozitii la Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti, la Targu Ocna, Iasi si Bacau iar in anul 1988 a fost castigator al premiului II la Festivalul National „Cantarea Romaniei” (care in acele vremuri a avut un rol deosebit in descoperirea talentelor artistice). Despre Ghita Teaca a fost relevat faptul ca a urmat studii libere de arta cu Nicolae Hilohi, a studiat pictura cu artistul plastic bacauan Vasile Craita Mandra, a participat la tabere de creatie si a avut deschise mai multe expozitii la Fundatia Nationala „G. Calinescu” din Onesti precum si la Bacau (unde in i998 a participat la „Saloanele Moldovei”) si Galati. „Expozitia este un dar pe care ni-l fac acesti artisti, ei traind si bucuria implinirii a varstei de 50 de ani - Daniel Gorun si de 60 de ani - Ghita Teaca. La aceasta varsta a reflectiei ei ne invita la atenuarea zgomotelor ca sa ne putem intotdeauna gandi la nazuinta spre absolut, spre esenta. Este o bucurie sa vedem cum fiecare dintre ei incearca sa se regaseasca in uniune cu natura si cu peisajele natale”, a declarat in deschiderea vernisajului Doina Bruma. Prof. dr. Aurel Stanciu a incadrat acest eveniment pe cateva coordonate culturale,mentionand: “la 15 ianuarie aniversam doua momente, ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu (pe care trebuie sa il sarbatorim cum se cuvine) si «Ziua Culturii Romane» (declarata in anul 2010 de catre Parlamentul Romaniei). Privind lucrarile expuse in aceasta expozitie, din suflet se aude regasirea imboldului «vrem si altceva» - o pictura conceptuala, exprimand ceva ce trebuie sa fie din adancul sufletului. In fata fiecarei lucrari intalnesti o tema de meditatie, ceva ce ne aminteste de noi. Cultura este hrana noastra, conditia ce ne apropie de Dumnezeu, care emana dragostea. Un peisaj se priveste in tacere si iata ce atenuare a lumii! Afara este zbucium, nemultumire iar in fata unui tablou incepi sa renasti, toata energia negativa se duce in pamant! Pictura ne face ca sa fim mai buni! Lucrarile expuse prezinta doua stiluri diferite. Nu pot sa spun ca artistii plastici Daniel Gorun si Ghita Teaca deodata or sa izbandeasca, insa acestia cu adevarat au dat hrana spirituala noua. Ghita Teaca a avutr tangenta cu arta, a participat in tabere de creatie, este un pictor cu o foarte buna lucratura de artist, avand si o stilistica personala. Daniel Gorun, prin peisajele realizate arata ca «in spate este ceva», el aratand o pictura cuprinsa de gandire, de stare psihologica. Profesorul sau, Ghita Mocanu manuia tehnica cutitului in pictura foarte bine si vedem ca el a transmis elevului sau anumite elemente de stilistica. Fiecare sa se desprinda din «padurea aceasta» si sa isi gaseasca o cale proprie!” 

De la frumos la sublim...

Parintele protopop Constantin Alupei, nelipsit de la multe evenimente culturale ale urbei trotusene, a facut la acest vernisaj o marturisire:”Sunt legat in mod special de Biblioteca Municipala «Radu Rosetti», participand la punerea temeliei dar si la sfintirea acesteia, cand ea a dobandit sfintenie. Ceea ce au ales pictorii Daniel Gorun si Ghita Teaca sa prezinte in aceasta expozitie sunt unicate, ce te invita la tacere. In biserica savarsim si noi o liturghie foarte traitoare - Liturghia darurilor, care este una a tacerii, «nimic zicand». Orice tablou te invita la tacere - o tragere a oblonului trupului tau , cand lasi deschisa fereastra mai frumoasa a sufletului, pentru a cauta locul cel mai potrivit pentru a te darui. Un tablou iti aduce linistea sufleteasca si daca in alte tari occidentale arta este la ea acasa, noi avem intreaga Romanie ca cel mai frumos tablou al lui Dumnezeu. Un tablou al acestei expozitii infatiseaza un cimitir - cuibul linistii, locul trecerii, unde din ceruri se coboara duhul tacerii, al patrunderii!”
La momentul confesiunii artistilor expozanti, Ghita Teaca a mentionat ca pe langa picturi realizeaza si icoane (multe din ele impodobind troitele „satului sau de langa inima” - Buciumi). El a mai spus ca in afara de pictura se ocupa si cu un muzeu ce cuprinde numeroase documente si obiecte de valoare iar de 25 de ani este interesat de istoria locurilor natale. Daniel Gorun a multumit publicului prezent care, prin participarea la acest vernisaj a dat la o parte valul ignorantei pentru cunoastere si intelepciune, apropiindu-se ca de atatea ori de frumusetea artei.. Finalul acestui vernisaj nu avea cum sa fie altfel decat cu o modalitate «ad-hoc» de a iubi si mai mult viata si arta, fiind prezentata o sugestiva melodie folk iar prof. dr. Aurel Stanciu a adresat urarea „sa traim si sa cream frumos!” Mentionam ca in randul zecilor de spectatori prezenti la acest vernisaj s-a aflat si publicistul Gheorghe Gorun, «veteranul» presei onestene, care a apreciat evenimentul ca unul important si frumos.

Ion Moraru

http://www.onestiexpres.ro/sa-traim-si-sa-cream-frumos.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu